Quarterly cost: £0
 
nonchalant-unilinear
June 19, 2021, 10:18:09 PM +0100 *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Series
S3855GP
S3865F1
S3867F1G
S3867F1P
S3867F1W
S3867SCx
S38MixOW
Recent
S3867SCx Le Mans (Sart…
S3855GP Buenos Aires
S3855GP Buenos Aires
S38MixOW MontjuĆÆc Park
S3867F1G Reims (1954-7…
S3867F1W Hockenheim (1…
Forthcoming
S3865F1 Sandown (1962-…
 
   Home   Help Search Calendar Login Register     LM2 Replays Rules Links Circuits Teams  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: FPS Drop when drivers connecting and disconnecting on-line  (Read 135 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
EvilClive
UKGPL Senior Consultant
UKGPL Moderators
Hero Member
****
Posts: 6784


I always play by the rules.... they are MY rules!


View Profile
« on: February 19, 2021, 09:48:21 PM +0000 »

This might be a question that Axel can help me with, or anyone else?.

Over the past week I have had sudden drops in frame rate when I am on a server. It drops from 60 fps to as low as 18fps for maybe 2-3 secs then recovers to 60fps.

At first, I thought that it must be a programme starting up on my PC that was interfering with the GPU?? So I checked everything that I could think of and found nothing.
But, over the last 2 races here in UKGPL I have realised that the frame rate drop happens whenever someone joins ( or leaves) the server??!!

At Interlagos for the Grand Prix my practice laps were screwed several times as people joined the server and the graphics stuttered ( I was not too bothered as I was not competitive in the BRM anyway ). Once everyone was on the server things were OK.
Then the race started and for the first laps all was lovely at 60fps...until Axel and Phillipe quit the server and each time my fps dropped to 18-20 fps ??. I have never had anything like this before and I cannot understand why this should be happening.

Another new anomaly is Pribluda. In the past when I fired up GPL on a server the various info appeared on screen immediately regardless of how many cars were on that server. Now when I join a server, Prib is missing for the first 10-15 secs and gradually the various bits appear.

Logged

Evil Waza, now a completely reformed character!

Rank   Only when I sweat
Phil Thornton
UKGPL Consigliere
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 6050


View Profile
« Reply #1 on: February 19, 2021, 10:11:53 PM +0000 »

Over the past week I have had sudden drops in frame rate when I am on a server. It drops from 60 fps to as low as 18fps for maybe 2-3 secs then recovers to 60fps.

But, over the last 2 races here in UKGPL I have realised that the frame rate drop happens whenever someone joins ( or leaves) the server??!!
This is another one for the wiki! I have had this and fixed it but I can't remember exactly how (now if we had a wiki where I'd put the solution......)

I think I fixed it by setting the Auto_Set_GPL_Font_Size in my GPLshift.ini file to 0

Code:
[ GPL Font ]-------------------------------------------------------------------
Auto_Set_GPL_Font_Size = 0  ;OPTIONS:         0   1   2   3   4        ;
Logged
Cookie
UKGPL Divisional Moderator
UKGPL Moderators
Hero Member
****
Posts: 5290


Chris Amon fan


View Profile
« Reply #2 on: February 19, 2021, 11:21:36 PM +0000 »

 thumbup1

Exactly Phil this is the main thing to do and the other is to shut the chat in game off.

BUT

Clive this is when your F1 engine powered PC tries to run GPL in eco-sleep mode...

Please get the OpenHardwareMonitor.org activate the plot and check the load and clocks of CPU and GTX 1070 - those clock values have to be in full throttle as long as you drive. this graph shows their states.

Don't try to reduce any quality settings in NVidia driver settings this is contraproductive! You have to give the GPU some things to do to keep it awake.
So set everything in game to max (detail slider 99%) else your PC is yawning.

Logged

Axel "Cookie"

poor, he who sees no stars without the punch in the face

an aphorism of  Stanislaus Jercy Lec
dave curtis
UKGPL Server Provider
UKGPL Moderators
Full Member
****
Posts: 1018



View Profile
« Reply #3 on: February 20, 2021, 12:10:51 AM +0000 »

My machine was never affected by chat/connect/disconnect messages under Win7 (they displayed fine with no trouble).
But the same hardware under a clean install of Win10,  with a clean GPL install has introduced that to my life.
I admittedly have an old/weak system, but the GPU clocks do ramp up/set full performance otherwise.

I guess I must have somehow just dodged that issue previously,  as there seem to be plenty of others affected.

Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Hosted by DaveGymer.com
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.673 seconds with 30 queries.
anything